یک الکترو موتور نوعی ماشین الکتریکیاست که انرژی الکتریکی را به مکانیکی تبدیل می کند. بیشتر موتورها از طریق ارتباط بین جریان الکتریکی و میدان مغناطیسی سیم پیچ موتور برای تولید نیرو به شکل چرخش شافت استفاده میکنند. این موتورها را میتوانند توسط منبع DC یا منبع AC به کار انداخت.
طبقه بندی الکتروموتورها میتواند بر اساس ملاحظاتی مانند نوع منبع تغذیه، ساختار، نوع خروجی حرکت و کاربرد انجام گیرد. آنها به انواع AC، DC، بدون برس، با برس، از نوع فازی مانند تک فاز، دو یا سه فاز و غیره طبقه بندی میشوند. موتورهایی با مشخصات و ابعاد معمولی میتوانند قدرت مکانیکی مناسبی را برای استفاده در صنایع فراهم کنند. این موتورها در پمپها، فنهای صنعتی، ابزارآلات، دمندهها، ابزارهای برقی، درایوهای دیسک قابل استفاده هستند.
برای خرید الکترو موتور و کاربرد آن بهتر است با ساختار آن آشنا شوید. ساختار اصلی الکترو شامل روتور، بلبرینگ، استاتور، شکاف هوا، سیم پیچ، کموتاتور است.
روتور در یک الکترو موتور قسمت متحرک است و عملکرد اصلی آن چرخش شافت برای تولید نیروی مکانیکی است. بهطور کلی، روتور شامل هادیهایی است که برای حمل جریان تنظیم شدهاند و با میدان مغناطیسی در استاتور ارتباط برقرار میکنند.
بلبرینگ:
بلبرینگها در موتور به طور عمده از روتور پشتیبانی میکنند تا محور آن را فعال کند. شافت موتور با کمک بلبرینگها به سمت بار موتور منبسط میشود.
استاتور:
استاتور موجود در موتور قسمت غیرفعال مدار الکترومغناطیسی است. این بخش شامل آهن ربا یا سیم پیچ دائمی است. استاتور را میتوان با ورقهای مختلف نازک فلزی ساخت که به عنوان لمینت شناخته میشوند که عمدتاً برای کاهش اتلاف انرژی استفاده میشوند.
شکاف هوا:
شکاف هوا فضای بین استاتور و روتور است. تأثیر شکاف هوا عمدتاً به شکاف بستگی دارد. این بخش منبع اصلی برای ضریب توان کم موتور است. هنگامی که فاصله هوا بین استاتور و روتور افزایش مییابد، جریان مغناطیسی نیز افزایش مییابد. به همین دلیل، فاصله هوا باید کمتر باشد.
سیم پیچ:
سیم پیچ موتورها سیمهایی هستند که در داخل سیم پیچ قرار میگیرد و عموماً در اطراف یک آهن مغناطیسی انعطاف پذیر پوشانده میشود تا انرژی با جریان قطبهای مغناطیسی ایجاد شود. برای سیم پیچ موتور، مس بیشترین ماده مورد استفاده است. مس متداولترین ماده برای سیم پیچ است. البته از آلومینیوم نیز استفاده میشود؛ اما باید جامد باشد تا بار الکتریکی مشابه را به طور ایمن حمل کند.
کموتاتور:
کموتاتور یک نیم حلقه در موتور است که با مس ساخته شده است. وظیفه اصلی این بخش اتصال قلم موها به سمت سیم پیچ است. حلقههای کموتاتور برای اطمینان از معکوس شدن جریان جهت داخل سیم پیچ در هر نیمه زمان استفاده میشوند بنابراین یک سطح سیم پیچ مرتباً به سمت بالا رانده میشود و سطح دیگر سیم پیچ به سمت پایین رانده میشود.
کار الکترو موتور
اساساً، بیشتر موتورهای الکتریکی بر اساس اصل القای الکترومغناطیسی کار میکنند، با این حال، انواع مختلفی از موتورها وجود دارند که از روشهای الکترومکانیکی دیگر یعنی اثر پیزوالکتریک و نیروی الکترواستاتیک استفاده میکند.
اصول اساسی کار موتورهای الکترومغناطیسی میتواند به انرژی مکانیکی بستگی داشته باشد که با استفاده از جریان الکتریکی روی هادی کار میکند و در میدان مغناطیسی قرار میگیرد. جهت نیروی مکانیکی به سمت میدان مغناطیسی و رسانا و میدان مغناطیسی عمود است.
الکترو موتور
انواع الکترو موتور
امروزه موتورهای الکتریکی متداول بیشتر شامل موتورهای جریان متناوب (AC) و جریان مستقیم (DC) هستند.
موتور AC:
موتورهای AC به سه نوع موتورهای القایی، سنکرون و خطی طبقه بندی میشوند. موتورهای القایی به دو نوع یعنی موتورهای تک فاز و سه فاز طبقه بندی میشوند. موتورهای سنکرون به دو نوع یعنی هیسترزیس و موتورهای رلاکتنس طبقه بندی میشوند
موتور DC:
موتورهای DC به دو نوع تقسیم میشوند: یعنی موتورهای خود برانگیخته و جداگانه تحریک شونده. موتورهای خود برانگیخته به سه نوع موتورهای سری، مرکب و شنت طبقه بندی میشوند. موتورهای مرکب به دو نوع موتور شنت کوتاه و شنت بلند طبقه بندی میشوند.
کاربردهای الکترو موتور
کاربردهای شامل موارد زیر است. کاربردهای الکترو موتور عمدتاً شامل دمندهها، فنها، ابزارآلات، پمپها، توربینها، ابزارهای برقی، دینام، کمپرسورها، دستگاههای نورد، کشتیها، انتقالدهندهها، کارخانههای کاغذ سازی است. الکترو موتور یک وسیله ضروری در کاربردهای مختلف مانند تجهیزات تهویه و خنک کننده با حرارت HVAC، لوازم خانگی و وسایل نقلیه موتوری است؛ بنابراین اگر در زمینه تولید تجهیزات الکترونیکی فعالیت میکنید، آگاهی دارید که با خرید الکترو موتورها، میتوانید بسیاری از وسایل و تجهیزات الکترونیکی را تولید کنید؛ زیرا کاربردهای گوناگون دارند.
هنگامی که الکترو موتورها را با موتورهای معمولی مقایسه میکنیم متوجه میشویم دارای چندین مزیت هستند که شامل موارد زیر هستند:
• هزینه اولیه این موتورها در مقایسه با موتورهای سوخت فسیلی کم است، اما قدرت اسب بخار هر دو مشابه است.
• این موتورها شامل قطعات متحرک هستند، بنابراین طول عمر این موتورها بیشتر است.
• ظرفیت این موتورها ۳۰،۰۰۰ ساعت است؛ بنابراین هر موتور به تعمیر و نگهداری کمی احتیاج دارد
• این موتورها برای عملکردهای شروع و توقف خودکار بسیار کارآمد بوده و دارای کنترل خودکار هستند.
• این موتورها از سوخت استفاده نمیکنند زیرا به تعمیر و نگهداری روغن موتور و سرویس باتری نیاز ندارند.
اما از معایب این موتورها میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
موتورهای برقی بزرگ به راحتی قابل جابجایی نیستند و باید ولتاژ و جریان دقیق را در نظر گرفت.
در بعضی شرایط، گسترش خطوط گران قیمت برای مناطق جدا شده که توان الکتریکی در آنها امکان پذیر نیست، اجباری است.
با این حال عملکرد این الکترو موتورها در مقایسه با معایب آن کارایی زیادی دارند .
در واقع عملکرد اصلی آنها تبدیل انرژی از الکتریکی به مکانیکی است. این موتورها بسیار بی سر و صدا و بسیار راحت هستند که از جریان متناوب و در غیر این صورت از جریان مستقیم استفاده میکنند. این موتورها در هرجایی که حرکت مکانیکی با استفاده از جریان متناوب یا جریان مستقیم نیاز است استفاده میشوند.